"Varghundens" ego

Casonidas Gary Cooper med vän, Foto: A-K Dahl
Detta är ju lika individuellt hos varghundar som hos oss människor. Framförallt är varghunden en utpräglad familjehund, en hund som ganska snart intar en plats som en ovärderlig medlem av familjen. Varghunden är inte någon utpräglad vakt- försvarshund. Den hälsar som regel på främmande med ett vänligt bemötande. Enbart storleken är vanligtvis tillräklig för att hålla obehöriga personer borta. Det finns emellertid flera exempel på att varghunden kan vara mycket "bestämd" när det krävs. Varghundar har sin stolthet, och kan ibland vara egensinniga. Är du ute efter en tjänste/ vakthund, bör du inte välja Irländsk Varghund. Med lite extra tålamod kan du komma mycket längre än till vanlig "vardagslydnad". Skyddsdressyr avråds från då en skyddsdresserad varghund kan bli extremt farlig. Dessutom måste du ta hänsyn till hundens "ego" och inte försöka kuva den. Då har du inte någon typisk Irländsk Varghund längre!

Varghunden är entusiastisk och ivrig, men den godtar inte vad som helst. Behandla den med respekt och omtanke, och du har en vän för livet. Att delta i dressyrkurser eller träna lydnad på egen hand rekommenderas. Alla hundar tycker om att få meningsfyllda uppgifter. Dessutom kan den mycket väl användas till att dra, och att bära klövjeväskor under vandring. Att dra är något de tycker mycket om ex. skrinda om sommaren och pulka eller skidtolkning under vintern. Men starta försiktigt och följ anvisningarna från kunnigt folk. Använd för all del riktig utrustning. Förutom detta kan de gärna få delta i hundkapplöpning (Lure Coursing). Minimiålder för detta är 18 månader. Men förutsättningen för att du skall få en varghund som visar rasens bästa egenskaper är att du arbetar för att få fram dem.

Tänk på att det är en stor hund, som i likhet med vilken som helst annan ras kan utveckla egenskaper i negativ riktning. Utan kontroll och fostran kan du få en hund som blir mycket egensinnig, eller kanske den blir både stressad och nervös, något som med den Irländska Varghundens storlek kan få obehagliga konsekvenser. I ditt uppträdande inför hunden bör du vara lugn, bestämd och framförallt konsekvent. Ett råd till dig som får valp i huset, öva inkallning, gärna med godbit, så att du kan lita på att den lyssnar på dig.

 


© Kennel Casonidas 2012