Kennel CASONIDAS finns i Enköping beläget ca 8 mil från Stockholm.

Från hösten 2011 har Sonny Essing och Marie Wiqvist enats om att dela ansvaret för kenneln. Marie är en mångårig vän, valpköpare och fodervärd till hundar från kennel Casonida. Se presentation nedan.

För närvarande finns det 5 st Irländska Varghundar i Kenneln, Dorisas Davina och hennes dotter Casonidas Howling Heart , Casonidas Trud och hennes dotter Casonidas Celesta samt Dorisas Gia som är kennelns senaste tillskott född i Oktoberr 2011.
Vi började fundera på att skaffa hund 1988 och var inte helt säkra på vilken ras vi skulle välja. Vinthund hade jag erfarenhet av sedan tonåren så jag personligen önskade en vinthund. Vi åkte runt på hundutställningar, pratade med hundfolk och försökte bilda oss en uppfattning om vilken ras som skulle passa oss bäst.
Den Irländska Varghunden toppade snart vår lista men vi hade ännu inte bestämt oss riktigt.
Så, sommaren 1988 var det en stor utställning med bara Varghundar i Kista där vi bodde då, vi gick ner dit för att bekanta oss lite närmare. Det första som slog oss när vi såg denna otroliga mängd av hundar (c:a 100 st.) var att det var helt tyst! Inget mutter eller morr och inget skällande. När vi sedan fick tillfälle att hälsa på dem så visste vi att det här var helt rätt ras för oss.

Så samma sommar kom en liten tikvalp hem till oss, Wendy (SUCh Rovaleco´s Wayward Wendy) Många med mig har upptäckt att har man väl en Irländsk Varghund så vill man ha fler.
Fler hundar kom in i familjen, Rosa (SUCh NUCh SV-97 NORDV-99 Rosa Luxemburg O´Marksbay) 1991,
Sally
(SUCh Cazavina´s Sylva Varescu) 1993, Sallys dotter Fia (Casonidas Grace Kelly) 1995, Boss (Demage Troubadeur des Casonidas) 1998, Tintin (Demage Barbe Rousse Casonidas), Gry (Cazavina´s Gail Devers) 1999, Tintins dotter Rita (Gold Jabb´s Mille Fleurs Casonidas) 2001, Diva (Dorisas Davina) 2003, Javas (For Auld Lang Syne O'Marksbay) dotter Gaia (Casonidas Trud) 2006,
Divas dotter Bettan (Casonidas Howling Heart) 2007, Zelda (SE UChCasonidas Celesta) 2009 och Tassimo (Dorisas Gia) 2011

Trots försök att få valpar på Wendy och Rosa så gav det inget resultat. Sally var den som skulle ge oss vår första valpkull tillsammans med Nuch Cormac´s Montenegro 1995.
Att föda upp valpar har inte heller varit det viktigaste för oss, alla hundar är ju våra livskamrater och stannar naturligtvis hos oss så länge de lever, vi avstår hellre från valpar. Nu har vi nya varghundsungdomar som förhoppningsvis ger oss både valpar och ett rikt liv tillsammans.


Vem är Marie Wiqvist? 

Jo, jag är 52 år och lever med min familj och mina hundar i Hjälsta ett par mil utanför Enköping.
Redan som tonåring fascinerades jag av den Irländska Varghunden, denna stora lite raggiga hund med sina enormt intelligenta och mörka ögon, denna hund önskade jag att någon gång få äran att tillhöra.
Men det dröjde ända till 1994 innan det blev så, då köpte jag en omplacering, en snäll hane som jag tyvärr bara fick leva tillsammans med i ett år.
Cazavinas Sylva Varescu fick sin kull - 95 och där hittade jag en underbar liten kille, Casonidas Humphrey Bogart (Benke) som växte och blev en stor ståtlig kille. Han var vår familjehund som älskade oss och vi honom. Lite vardagslydnad försökte vi oss på, men det fungerade oftast bara när han själv ville.
2006 föddes Casonidas Trud en liten tiger som kom hem till oss och fick namnet Gaia, en lekfull tjej med ett enormt stort hjärta. Jag blev fodervärd till denna underbara tjej.
Juni 2009 fick Gaia en kull hos kennel Casonidas och så föddes Casonidas Celesta ett litet underverk som älskar livet och det har hon verkligen visat, hon fick namnet Zelda. Numera är denna underbara tjej champion.
Dessa två tjejer lever med mig och min familj.
Jag blev delägare i kennel Casonidas hösten 2011, jag ser mycket fram emot ett spännande 2012 och framtiden tillsammans med Sonny och våra varghundar.

© Kennel Casonidas 2012